Άρθρα

14452695346_6697e2dcdc_b

Ένα απ’ τα σοβαρότερα ζητήματα που προκύπτουν μέσα στις ερωτικές σχέσεις, αλλά και στις ανθρώπινες επιλογές γενικότερα, είναι η παντελής έλλειψη της ικανότητας διαχωρισμού.

Το πρόβλημα του διαχωρισμού έχει δύο παράγοντες. Ο ένας είναι αυτός που δεν διαχωρίζει κι ο άλλος που δεν καταλαβαίνει τον διαχωρισμό, και εξηγούμαι:

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι οι άνθρωποι δεν είναι αντικείμενα που έχουμε αγοράσει, δεν μας ανήκουν, ανήκουν στους εαυτούς τους και μπορούν να διαχειρίζονται το μυαλό τους και το σώμα τους όπως εκείνοι κρίνουν. Από κει και πέρα, όταν μιλάμε για μια συμφωνημένη μονογαμική σχέση, πρέπει να εξετάσουμε έναν σημαντικό παράγοντα που λέγεται κοινωνία και πειρασμοί. Εδώ έρχεται το ζήτημα του διαχωρισμού. «Θαυμάζω» αλλά δεν «επιθυμώ». Αυτή η λεπτομέρεια (δεν επιθυμώ) κάνει όλη τη διαφορά.

Η απιστία (που ούτως ή άλλως είναι δείγμα τεράστιας ανασφάλειας αυτού που την πράττει) μπαίνει στην κατηγορία του «επιθυμώ», αναζητώ, αποζητώ, θέλω να κάνω σεξ με άλλους ανθρώπους εκτός του συντρόφου μου (αλλά δεν αποδεσμεύω και τον σύντροφό μου) κλπ. Δεν αρκείται ,λοιπόν, σ’ αυτό που έχει και είναι σε μια μόνιμη αναζήτηση (και) για κάτι άλλο, βουτηγμένος σε μια άρρωστη κατάσταση μακριά απ’ το καθαρό μυαλό που επιβάλει μια ισορροπημένη σχέση. Δεν θαυμάζει μόνο, αλλά αρπάζει και καταπίνει οτιδήποτε του γυαλίσει.  Θλιβερό για όλους, αλλά κυρίως για τον ίδιο.

Η δεύτερη κατηγορία είναι των ανθρώπων που δεν μπορούν να διαχωρίσουν πως ο θαυμασμός για κάτι όμορφο, δεν συνδέεται με ερωτική επιθυμία γι’ αυτό το όμορφο. Δεν μπορούν να το δεχτούν με τίποτα κι αποζητούν την προσοχή όπως ένας μονάρχης απαιτεί τυφλή υπακοή απ’ τους δούλους του.

Απ’ την μικρή μου εμπειρία στις ανθρώπινες σχέσεις θα πω, πως καμία απ’ τις παραπάνω περιπτώσεις δεν έχει αίσιο τέλος, και οι δύο είναι εγωπαθείς, ακραίοι και αλαζόνες στη συμπεριφορά. Όταν μιλάμε για δύο ανθρώπους ,λοιπόν, το «εγώ» πάει στην άκρη.

Οι περισσότερες σχέσεις είναι βουτηγμένες στα περιττώματα γιατί ο καθένας ονειρεύεται μια δική του σχέση, χωρίς να συνυπολογίζει πως υπάρχει κι ένα άλλος άνθρωπος απέναντι με τον οποίο πρέπει να μιλά και να συμβαδίζει.